Velferdsteknologi

Kort fortalt

Vi ønsker å bidra til å styrke den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne.

Velferdsteknologi kan også fungere som støtte til pårørende og bidra til å forbedre kvaliteten på tjenestetilbudet.

Vi ønsker at våre innbyggere skal føle seg trygge og oppleve mestring enten de er hjemme i egen bolig eller andre steder.

Under finner du mer informasjon om velferdsteknologi vi tilbyr: 

  1. Digital hjemmeoppfølging
  2. Elektronisk medisineringsstøtte
  3. Lokaliseringsstøtte

1. Digital hjemmeoppfølging

Personer med kroniske lidelser eller behov for langvarig oppfølging, med middels til høy risiko for forverring av sin helsetilstand, tilbys digital hjemmeoppfølging som en individuelt tilpasset tjeneste. 

Asker kommune er i gang med digital hjemmeoppfølging. Dette er teknologiske løsninger og verktøy som tas i bruk slik at innbyggere med ulike helseutfordringer kan følges opp digitalt i eget hjem.

På responssenteret til digital hjemmeoppfølging jobber det fysioterapeut og sykepleier. Digital hjemmeoppfølging gjennomføres i samarbeid med innbyggere og fastleger etter bestemte kriterier.

Se filmen om digital hjemmeoppfølging

Hvorfor digital hjemmeoppfølging?

Hensikten med digital hjemmeoppfølging er forebygging og at du mestrer dine helseutfordringer. I praksis foregår digital hjemmeoppfølging ved at du registrerer dine avtalte målinger, som for eksempel blodtrykk, oksygenmetning og annet i en app som gjøres tilgjengelig på ditt nettbrett eller smarttelefon.

Registreringene sendes til responssenteret og personvern er ivaretatt.

Les om brukeropplevelse med digital hjemmeoppfølging i Askermagasinet  

Tilbud om digital hjemmeoppfølging vurderes spesielt for personer med:

  • kronisk sykdom og behov for langvarig oppfølging som ved diabetes, kols, hjerte-karsykdommer, kroniske sår, personer med infeksjonssykdommer med behov for langvarig behandling, livsstilsendring, psykiske helseutfordringer og kreft 
  • middels til høy risiko for forverring av sin helsetilstand 
  • middels til høy risiko for reinnleggelse på sykehus eller økt behov for helse- og omsorgstjenester 
  • høyt forbruk av helsetjenester 
  • flere diagnoser, og store, sammensatte behov for oppfølging av sin sykdom 
  • behov for kortvarig oppfølging ved f.eks medisininnstilling, nyoppdaget sykdom, etter behandling ved sykehus 
  • behov for rehabilitering

Digital hjemmeoppfølging innebærer at:

  • personen kan følges opp av helse- og omsorgstjenesten i sine hjem
  • brukere av digital hjemmeoppfølging utfører avtalte målinger (f.eks. blodtrykk, vekt, O2-metning), og svarer på spørsmål om sin helsetilstand via et nettbrett eller lignende i tråd med en egenbehandlingsplan
  • resultatene overføres automatisk fra målesensorene til nettbrettet eller liknende, slik at brukeren kan se dem og følge med på egne resultater over tid
  • resultatene overføres også til helsetjenesten, som tar kontakt med brukeren dersom de gjennomførte målingene er utenfor brukerens normalverdier. Kontakt og dialog mellom pasient og helsepersonell foregår digitalt ved hjelp av, meldinger eller telefon.
  • det avklares hva personen selv har ansvar for og hva oppfølgingen fra helsetjenesten innebærer 
  • personell i helsetjenesten gir medisinskfaglig støtte og veiledning ut fra brukerens behov og egenbehandlingsplan, og vurderer i samråd med bruker om vedkommende bør ta kontakt med fastlege eller legevakt 
  • pårørende og omsorgspersoner involveres og ivaretas ved ønske og behov 
  • personen som mottar digital hjemmeoppfølging og pårørende tilbys mulighet for teknisk støtte 

Vurderingskriterier for å tilby digital hjemmeoppfølging er om personen

  • har et sykdomsbilde som er mulig å måle og forsvarlig å følge opp på avstand 
  • vil ha nytte av tiltaket og stabilisere/redusere behov for helse- og omsorgstjenester 
  • er motivert for, og har ønske om digital hjemmeoppfølging 
  • er samtykkekompetent og evner å følge en plan, eventuelt i samarbeid med pårørende 
  • kan benytte enkel teknologi, eventuelt med opplæring/testperiode 

Når digital hjemmeoppfølging er vurdert egnet, må det sjekkes om søkeren har nettverk eller mobildekning der han/hun bor. Der sikkerhet i digital hjemmeoppfølging-løsningen innebærer at det stilles krav om BankID, må det avklares om personen har eller kan skaffe dette. 

Hvordan kontakter jeg digital hjemmeoppfølging?

Digital hjemmeoppfølging kan kontaktes på e-post: eller telefon: 47 48 18 80.

Responssenteret/Digital hjemmeoppfølging er åpent hverdager 9-14.30.

2. Elektronisk medisineringsstøtte

Elektronisk medisineringsstøtte kan være en måte å få hjelp med å ta dine medisiner. En elektronisk medisindispenser gir deg et varsel når medisinen skal tas. Løsningen har også mulighet til å varsle pårørende eller helsepersonell hvis medisin ikke tas ut av dispenseren.

Dersom dette er et aktuelt tiltak for deg, må du først ta kontakt med Velferdsforvaltningen for å få vurdert ditt behov for hjelp med å administrere medisiner.

Helsepersonell vil sammen med deg vurderer om elektronisk medisindispenser er aktuelt for deg, eller om du skal få hjelp på annen måte.

3. Lokaliseringsstøtte

Lokaliseringsstøtte er en tjeneste for personer over 18 år med orienteringsvansker.

Bruk av GPS gjør det mulig å se hvor en person befinner seg ved å se kartposisjonen på en PC-skjerm/nettbrett/smarttelefon.

Målet med tjenesten er at personen med orienteringsvansker og deres pårørende skal oppleve trygghet, frihet, mestring og selvstendighet. Lokaliseringsteknologi kan bidra til å opprettholde en aktiv hverdag.

Før en person kan ta i bruk teknologien som en tjeneste, kreves det en grundig kartlegging av personens funksjonsnivå. Det må også utarbeides rutiner for når man skal lokalisere den enkelte og gi opplæring i bruk av GPS.

Dette utføres ved Velferdsforvaltningen.