Vet du hva som skal i do?

Husk at ting ikke forsvinner når du kaster det i do. Det kan skape problemer for avløpsrørene våre, unødig merarbeid og risiko for forurensing i nærområdet. Bæsj, tiss og dopapir er det eneste som skal i do. Alt annet skal i søpla!

Dovettkampanje

Vaskefiller, våtservietter og annet søppel er blant hovedårsakene til stopp i avløpspumper. Kaster du for eksempel q-tips i do kan de lage store problemer også for renseanleggene våre, og ende opp som søppel i naturen og i fjorden. Det ønsker hverken vi eller fisken.

Og du, fett og matrester skal heller ikke i do.

Slik kan du redusere risiko for tette rør

  • Det er kun bæsj, tiss og dopapir skal i do. Alt annet, for eksempel våtservietter, tanntråd, q-tips, bleier med mer skal i avfallsbøtta.

  • Ikke kast matavfall eller fett i vasken eller i toalettet. Det tetter rørene og tiltrekker seg rotter. Hvis fettet må kastes: størknet fett kan kastes i matavfallet, mens flytende fett må helles over i en tett beholder (for eksempel en tom melkekartong) og kastes i restavfallet. Les mer om hva du må gjøre hvis du har større mengder flytende fett.
  • Bruk avløpsløsere med fornuft, og sørg for å lese bruksanvisningen godt før du heller det i avløpsrørene.
  • Ikke bruk matkvern i utslagsvask – det er forbudt i vår kommune.

Sjekk ut doguiden.no for flere tips til å unngå tette rør.

Last ned plakat

For å spre ordet om hva som skal i do, har vi laget en plakat med både norsk og engelsk tekst. Denne kan du henge opp på et egnet sted for å minne deg selv og andre på det viktige budskapet.

Dovettplakat (PDF)

Hva skjer når avløpspumpa stopper?

Avløpspumpenes viktigste oppgave er å sørge for at kloakk og avløpsvann transporteres forsvarlig til renseanleggene der det renses, før det ender i sjøen.

Et pumpestopp forårsaker ekstraarbeid, merkostnader og øker risikoen for at kloakk flyter ut der det ikke skal.