Rettigheter og bruk av HC kort

Kort fortalt

Til deg som har fått innvilget  HC kort (p-tillatelse for forflytningshemmede).

Rettigheter

P-tillatelse for forflytningshemmede gir deg som innehaver av p-tillatelsen følgende rettigheter:

  1. Parkering på oppstillingsplass reservert for forflytningshemmede
    Disse plassene er skiltet enten med blå plate med hvit P eller med hvit plate med sort P – og med underskilt med rullestolsymbol. Dersom du skal betale avgift på en slik plass vil det stå skiltet «mot avgift» på underskiltet. Dersom det ikke gjør det er det gratis å parkere på den reserverte plassen.

  2. Gratis parkering på kommunale avgiftsplasser
    Det er gratis å parkere der det er blåhvite P-skilt.
    Det er alltid gratis å parkere med parkeringstillatelse for forflytningshemmede på plasser reservert for forflytningshemmede som er skiltet med blå plate med hvit P. Dersom en kommune drifter egne områder som er skiltet med hvit plate med sort P, så vil det også være gratis å parkere med p-tillatelsen.

    Det skal alltid være skiltet hvis det er betalingsplikt for forflytningshemmede
    Dersom det gjelder betalingsplikt skal dette alltid være skiltet på informasjonsskilt plassert ved automaten på området/strekningen du parkerer på. Denne informasjonen vil være lesbar fra bilen, med mindre det også er skiltet ved innkjøringen at avgiftsplikten også gjelder forflytningshemmede.

  3. Parkering utover ordinær makstid.
    På områder/strekninger som er skiltet med blå plate med hvit P eller hvit plate med sort P som har ordinær makstid på 30 minutter eller mer gir p-tillatelsen rett til å parkere i dobbel tid på slike steder. Ved ordinær makstid på 1 time kan man derfor parkere i 2 timer med p-tillatelse for forflytningshemmede. Dette inkluderer også områder som er regulert av private parkeringsvirksomheter.


  4. Parkering i offentlig boligsone
    P-tillatelsen gir også rett til å parkere på steder regulert til boligsone/beboerparkering på offentlig ferdselsåre eller andre steder skiltet med blå plate med hvit P eller soneskilt. P-tillatelsen gir imidlertid ingen særrettigheter på private beboerparkeringer i borettslag, sameier o.l. som er regulert med private skilt.

    Parkeringstillatelsen gir ikke rett til å parkere på plass som er reservert andre personer/grupper.
  5. Parkering utenfor Asker
    Parkeringstillatelsen gjelder i hele Norge. Parkeringstillatelsen gjelder også i hele Europa, men da etter de enkelte lands regler.

 

Bruk av p-tillatelsen og kontroll

P-tillatelse for fører

Du som er innvilget p-tillatelse som fører av motorvogn må være den som kjører motorvognen når den skal parkeres for at p-tillatelsen skal kunne benyttes til parkering.

Dersom du er tildelt p-tillatelse som fører kan du ikke benytte denne når du er passasjer. Dersom du som har p-tillatelse som fører er passasjer kan av- og påstigningsmulighet nært inngangen til bestemmelsesstedet benyttes, og føreren kan parkere bilen på en ordinær parkeringsplass. Av- og påstigning er tillatt på alle ordinære p-plasser, på område/strekning skiltet med parkering forbudt og på plass reservert for forflytningshemmede – uten bruk av p-tillatelse for forflytningshemmede.

P-tillatelse for passasjer

Du som er innvilget p-tillatelse som passasjer av motorvogn må være med i motorvognen når den skal parkeres eller bli hentet på parkeringsstedet for at p-tillatelsen skal kunne benyttes til parkering. Dersom du slippes av ved bestemmelsesstedet og ikke sitter i bilen når den parkeres må ordinær parkeringsplass benyttes. 

Fremleggelse av p-tillatelse

For å oppnå de ovennevnte rettigheter ved parkering må p-tillatelsen plasseres godt synlig bak frontruten på motorvognen du benytter. Dette betyr at all informasjon på forsiden enkelt skal kunne leses gjennom frontruten. P-tillatelsen skal ikke plasseres i sidevinduet. Forsiden skal ligge opp, slik at kortnummer og utløpsdato kan leses. Dette vil si at siden med passfoto skal være plassert ned.

Parkeringshåndheving og kontroll

En uniformert trafikkbetjent som kontrollerer parkeringsområdet du står parkert på har rett til å be deg vise fram p-tillatelsen. Dette kan gjøres for eksempel for å kontrollere at det er din p-tillatelse. Parkeringstillatelsens kortnummer vil bli benyttet til å kontrollere om tillatelsen er gyldig. Dette vil fremgå av nasjonalt register over p-tillatelser, se nedenfor. For å forsikre deg om at trafikkbetjenten er ansatt i virksomheten som kontrollerer området kan du be trafikkbetjenten legitimere seg. Alle betjenter skal ha bære legitimasjonskort ved kontroll.

Informasjonsplikt ved endrede forhold

Du har plikt til å gi kommunen informasjon om endrede forhold som kan påvirke din rett til å ha p-tillatelsen. Dette gjelder både endringer i bosted, arbeidssted, behandlingssted osv. samt endringer i forflytningsevnen. HC-registeret vil automatisk gi melding til kommunen dersom du flytter til en annen kommune, siden dette er koblet til Folkeregisteret.

Dersom du går over til å være passasjer istedenfor fører må du også gi informasjon om dette, så kommunen kan vurdere om tilleggsvilkåret for å ha p-tillatelse som passasjer er oppfylt. Det samme gjelder dersom du går fra å være fører istedenfor passasjer, og ved andre endrede forhold.

Misbruk og inndragning

Som nevnt ovenfor må du som innehaver av p-tillatelsen være henholdsvis fører eller passasjer ved bruk av p-tillatelsen, avhengig av hvilken type p-tillatelse du har. Du kan derfor aldri låne bort p-tillatelsen til noen andre – selv om de skal utføre ærend for deg. Det kan være lurt å informere familiemedlemmer om at p-tillatelsen ikke kan benyttes når du ikke er med i motorvognen. Slik bruk kan føre til inndragning av p-tillatelsen og anmeldelse i verste fall. Misbruk av p-tillatelsen kan være straffbart som bedrageri og/eller dokumentfalsk, som har en ordinær strafferamme på to års fengsel.

P-tillatelsen kan ikke endres av innehaveren

Det er også viktig å merke seg at det ikke er tillatt å påføre egen informasjon på p-tillatelsen eller skrive over/endre informasjon, f.eks. gyldighetsdatoen. Dette gjelder også i påvente av svar på søknad om ny p-tillatelse etter at den forrige har utløpt. Endring av p-tillatelsen kan anses som dokumentforfalskning og kan bli anmeldt av kommunen.

Kopi av p-tillatelsen er ikke gyldig for parkering

Det nevnes for ordens skyld også at det ikke er tillatt å ta kopi av p-tillatelsen til bruk ved parkering. Søkeren må selv finne løsninger for parkering av kjøretøy nr. 2.

Det er ikke mulig å få tildelt duplikat av p-tillatelsen

Det er ikke mulighet for å få tildelt duplikat av p-tillatelsen. Dette gjelder også om man f.eks. bytter på å benytte to biler. Søkeren må selv finne løsninger for parkering av kjøretøy nr. 2.

Register over p-tillatelser for forflytningshemmede

Alle gyldige p-tillatelser er registrert i et nasjonalt register over p-tillatelser for forflytningshemmede. Dette kalles hc-registeret og driftes av Statens Vegvesen Vegdirektoratet. Registeret ligger tilgjengelig på www.vegvesen.no.

Registeret inneholder p-tillatelsens kortnummer, navn, adresse, fødsels- og personnummer, kjønn, om p-tillatelsen er utstedt på fører eller passasjer og gyldighetsdato for tillatelsen.

Dersom en p-tillatelse mistes, blir stjålet, forfalsket eller inndratt vil tillatelsen bli merket ugyldig i registeret. Ved kontroll i forbindelse med parkering vil trafikkbetjentene kunne søke på kortnummeret og få informasjon om p-tillatelsen er gyldig eller ikke. De får aldri informasjon om helseopplysninger, årsak til at en p-tillatelse evt. er ugyldig eller annen sensitiv informasjon.

Søknad om ny p-tillatelse

Dersom du fortsatt kommer til å ha et særskilt behov for parkeringslette også etter at din gyldige p-tillatelse utløper må du søke om ny p-tillatelse når det nærmer seg slutten av gyldighetstiden for p-tillatelsen. Dette bør gjøres i god tid før p-tillatelsen utløper, så du ikke risikerer å få et opphold mellom eksisterende og ny p-tillatelse.

Kommunen har ikke anledning til å utstede midlertidig p-tillatelse i ventetiden og den kan heller ikke forlenge gyldighetstiden på den eksisterende p-tillatelsen. Det anbefales også å ta høyde for en eventuell klagebehandling for det tilfelle at forholdene skulle ha endret seg på en slik måte at du får avslag på din nye søknad. Det anbefales at du derfor søker om ny p-tillatelse omkring 3 - 4 måneder før p-tillatelsen utløper. Det sendes ikke ut varsel fra kommunen om at p-tillatelsen snart utløper, så du må selv følge med på utløpsdatoen.

Det finnes ingen løsning for «fornyelse» eller «forlengelse» av p-tillatelsen, og kommunen foretar en helt ny vurdering av den nye søknaden. Alle kriterier må derfor begrunnes og dokumenteres på nytt.