Statutter for Asker kommunes næringsutviklingsfond

Kort fortalt

Formål med fondet

Asker kommunes næringsutviklingsfond har som formål å støtte innovasjon og omstilling, slik at Askers næringsliv beveger seg i en bærekraftig retning og det skapes flere lokale arbeidsplasser.

Hvem kan søke?

Aksjeselskap, og enkeltpersonsforetak innen landbruk, med hovedvirksomhet i Asker kommune kan søke støtte fra fondet.

Hva kan det søkes støtte til?

Det kan søkes støtte til tiltak som fremmer innovasjon og omstilling i Asker-samfunnet og som bidrar til at næringslivet i Asker utvikler seg på en bærekraftig og fremtidsrettet måte.

Tiltaket skal rette seg inn mot de innsatsområdene Asker kommune har vedtatt for næringsutviklingen og som ligger i Temaplan næring.

Tiltaket skal bidra til å skape lokale arbeidsplasser og fremme etablering av ny virksomhet og/eller omstilling av eksisterende bedrift.

Tiltaket må ha innovasjonshøyde, være forbundet med reell risiko og ha et realistisk markedspotensial.

Støtte fra Asker kommune skal være utløsende for annen tilleggsfinansiering fra virkemiddelapparatet eller det private næringsliv – og vice versa.

Minimum søknadsbeløp er kr. 100 000,-. Maksimum søknadsbeløp som kan tildeles er 1 million per år.

Samlet offentlig støtte skal som hovedregel ikke overstige 50 %, og aldri overskride 75 %. Egeninnsats kan føres etter de satser som gjelder hos Innovasjon Norge.

Innhold i søknaden

Alle søknader til fondet skal inneholde en beskrivelse av tiltaket det søkes om tilskudd til, inkludert målsettinger for tiltaket og relevans for næringsutviklingsfondets formål.

Videre skal søknaden inneholde:

  • Plan for gjennomføring, herunder aktiviteter, tidsplan, organisering og samarbeidspartnere
  • Forventede resultater
  • Budsjett for tiltaket, herunder drifts- og finansieringsplan
  • Søknadssum
  • Opplysninger om eventuelle andre tilskudd fra det offentlige som er innvilget de siste tre årene, og annen relevant informasjon knyttet til reglene om bagatellmessig støtte

Sluttrapport og begrensninger

Det stilles krav om rapportering på regnskap og oppnådde resultater, og det skal leveres inn en sluttrapport.

For beløp på mer enn kr. 500 000 fastsettes egen utbetalingsplan og mellomrapportering mellom/for utbetalingene.

Det kan ikke gis fondsmidler til gjeldssanering, til drift eller til kommunale oppgaver. Det gis heller ikke midler til garantier eller til kommunal aksjetegning i private bedrifter.

For å motta utviklingsmidler fra fondet er det en forutsetning at tildelte midler ikke kan benyttes i strid med nasjonale og internasjonale lover og regler, eller på en slik måte at det bidrar til konkurransevridning i disfavør av annen næringsvirksomhet.

Behandling av søknader foregår i samsvar med forvaltnings- og offentlighetsloven, samt lov om offentlig støtte, EØS-avtalens regler om offentlig støtte artikkel 61.

Innvilgede søknader faller innenfor reglene om bagatellmessig støtte. Tilskudd kan ikke gis over maksbeløpene som for tiden er 200 000 euro over 3 år.

Utlysning og søknadsfrist

Tildelinger fra Asker kommunes næringsutviklingsfond utlyses to ganger i året, med søknadsfrist 1. februar og 1. september. Ved spesielle anledninger vil fondet kunne bli utlyst flere ganger årlig, eller utlysingstidspunktet kan forskyves for å oppnå skjønnsmessige effekter.

Behandling av innkomne søknader

Kommunens næringsavdeling er sekretariat for fondet, og knytter til seg en rådgivende ekstern jury i forbindelse med behandlingen av søknadene.

Søknader om midler fra næringsutviklingsfondet avgjøres av kommunedirektøren etter innstilling fra juryen.

Kommunedirektøren orienterer Formannskapet gjennom en årlig rapport over fondets virksomhet.

Vedtak om støtte fattes etter en konkret vurdering av den enkelte søknad.

Kommunens økonomiske rammebetingelser vil sette rammene for ordningens

størrelse og tildelingsmulighet. Selv om søknaden oppfyller tildelingskriteriene, vil ikke alle søkere kunne motta støtte fra ordningen. Det ligger innenfor Asker kommunes skjønn å vurdere hvilke søknader som best oppfyller målsetningene for ordningen.

Informasjon om hvilke tiltak/selskaper som får innvilget søknad og med hvilket beløp vil bli offentliggjort. Det skal utarbeides en årsrapport hvert år som beskriver ordningens disponeringer samt utviklingen av tiltakene som har fått støtte. Her skal også annen ekstern finansiering synliggjøres.

Utbetaling av tilskudd

Tilskudd utbetales etter søknadsfristen er utløpt og vedtak er fattet i den enkelte sak.

For søknader som tildeles inntil kr. 500 000,- blir 50 % av innvilget beløp utbetalt etter klagefrist er utløpt, og etter at eventuelle klager på vedtak er ferdigbehandlet. Det resterende utbetales ved godkjent sluttrapport.

For søknader som tildeles mer enn kr. 500 000,- skjer utbetalinger og rapporteringer etter avtale.

Utbetalte midler som ikke blir brukt i henhold til søknad og vedtak kan kreves tilbakebetalt.

Vedtak og klagerett

Vedtak om tildeling er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven og kan derfor påklages.

Kommunens klageutvalg er behandler mottatte klager på vedtak.