Informasjon til nye beboere i Askerveien 50-60

Avfallssuget er ikke klart enda og derfor vil dere ha beholdere på hjul som en midlertidig løsning inntil videre. Beholdere til restavfall, matavfall og plastemballasje står plassert mellom blokk B og C (Askerveien 60 og 56). Beholdere til glass- og metallemballasje står utenfor blokk A (Askerveien 50). Beholdere til papp, papir og drikkekartong står ved nedkjøringen til parkeringskjelleren.

Ved spørsmål, kontakt utbygger eller kontaktperson i boligselskapet.

Avfallssug

Her finner du nyttig og viktig informasjon om avfallssug i Asker.

Fire nedkast til avfallstypene restavfall, matavfall, plastemballasje og papp, papir og drikkekartong.
Avfallssug er et system der beboere kaster avfallet sitt i et nedkast (vist på bildet). Deretter transporteres det videre i et rørsystem under bakken og føres til et annet område. Der samles det opp og kjøres bort. Selve nedkastet er over bakken.

Avfallssug i Asker

I januar 2022 åpnet det aller første avfallssuganlegget i Asker kommune. Anlegget ligger på Høn-Landås og vil på sikt betjene over 1200 leiligheter.

Hver boenhet er tilknyttet én nedkastgruppe der man kan kaste avfall inn i lukene. Asker kommune deler ut to nøkkelbrikker per boenhet til denne nedkastgruppen. Har du mistet nøkkelbrikken eller ønsker flere nøkkelbrikker, kan huseier kjøpe disse for 50 kroner per stykk ved å sende en e-post til . Oppgi seksjonsnummer/leilighetsnummer, postadresse og eventuelt hvilken brikke du har mistet (bokstaven på brikken).

I denne listen finner du hvilken nedkastgruppe din boenhet tilhører:

Finn ditt nedkast

Askerveien 50-62:
Midlertidig løsning med beholdere på hjul.

Folagrenda 1-6:
Bruker nedkastgruppe ved Folagrenda 4

Folagrenda 7-10:
Bruker nedkastgruppe ved Folagrenda 10

Folagrenda 11-13:
Bruker nedkastgruppe ved Folagrenda 12

Folagrenda 14-15:
Bruker nedkastgruppe ved Folagrenda 15

Hvordan fungerer det?

I et avfallssug kastes avfallet ned i et rørsystem under bakken og føres til et annet område. Der samles det opp i store containere og kjøres bort.

Avfallssug er hygienisk og nesten uten lukt, skadedyr og brannfare.

Anlegget krever liten plass over bakken og reduserer trafikk, fordi det kan hentes større mengder avfall om gangen. Ved å samle all henting på ett sted, blir bomiljøet i leke- og friområdene hyggeligere og tryggere!

Kildesortering i avfallssuget

Noen gjenstander og avfallstyper kan skape trøbbel i anlegget, og skal derfor kastes andre steder. For at det ikke skal bli driftsstans som følge av slitasje og propper i rørene, er det viktig at alle kaster riktig. 

Poser som ikke får plass i nedkastet, passer heller ikke i rørsystemet. Kast derfor kun husholdningsavfall som får plass i en vanlig bærepose.

Dette kan du kaste i avfallssuget

Anlegget består av fire ulike nedkast over bakken:

  • Matavfall kastes i spesiallagde grønne poser som er tykkere enn de andre matavfallsposene kommunen tilbyr. Knyt dobbel knute! For de som bor i Folagrenda er poser tilgjengelig i resepsjonen. Matavfallsposene som er tilgjengelige i dagligvarebutikkene kan ikke benyttes siden de er for tynne og vil revne som følge av trykket i anlegget.
  • Restavfall kastes i vanlig bærepose.
  • Plastemballasje kastes i vanlig bærepose.
  • Papp, papir og kartong legges ikke i pose, men kastes løst. Brett drikkekartonger og riv større pappbiter i mindre biter, slik at det passer i innkastet.

NB! Ikke bruk makt og kast kun én pose av gangen.

Dette kan du ikke kaste i avfallssuget

  • Større pappbiter må leveres til eget returpunkt.
  • Glass- og metallemballasje må leveres til eget returpunkt.
  • Farlig avfall (slik som maling og spraybokser) samt store og tunge gjenstander (møbler, byggematerialer og lignende) må leveres til enten Yggeset gjenvinningsstasjon eller Follestad gjenvinningsstasjon.
  • Elektrisk og elektronisk avfall (slik som batterier og lyspærer) kan leveres til butikk som selger tilsvarende produkt som det du skal kaste, eller til en av gjenvinningsstasjonene.

Vi tester ut nyttig teknologi med nøkkelbrikker

Teknologi kan på sikt motivere oss til å kaste mindre og kildesortere mer. Asker kommune utreder derfor mulighetene for en mer dynamisk gebyrmodell i tråd med Forskrift om renovasjon, Asker kommune, §18. Testen som gjennomføres vil ikke ha noen innvirkning på renovasjonsgebyret i testperioden.

Innhenting av data

Alle som bruker avfallssuget, får utdelt nøkkelbrikker (RFID) som åpner nedkastene. Hver gang en nøkkelbrikke legges inntil leseren som åpner nedkastet, blir det registrert informasjon om hvilken nøkkelbrikke som ble brukt og hvilket nedkast som ble åpnet. Denne informasjonen blir lagret i tråd med personvernhensyn og blir anonymisert i databehandlingen.

Asker kommune bruker informasjonen om innbyggernes avfallsmønstre i arbeidet med å nå de vedtatte målene til materialgjenvinning i Temaplan Handling mot klimaendringene.

Drift og vedlikehold

Dersom det skulle oppstå problemer med anlegget eller driftsstans, ta kontakt med